eGumis: Daftar Login Online Wang Tidak Dituntut egumis.anm.gov.my

*Refresh sekiranya banyak iklan keluar
Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan
Cara Tuntut(Video) 👇

 

Cara tuntut dengan daftar dan login sistem semakan wang tidak dituntut Egumis ANM Malaysia 2022 untuk check status tuntutan online bank negara & Jabatan Akauntan Negara Malaysia, malangnya ramai yang tak semak nama lagi wtd check online di link pautan portal ini, www.egumis.anm.gov.my daftar

 

Akhirnya seperti yang dijanjikan oleh Jabatan Akauntan Negara e penyata gaji bagi menyediakan semak wtd malaysia atau unclaimed money untuk semakan jabatan akauntan negara, sekarang ini ia sudah boleh mula digunakan oleh orang ramai.

 

Jikalau dahulu cara pelaksanaan cukup konvensional dan payah. Kena pergi ke kaunter di bangunan Jabatan Akauntan Negara ANM bagi mengetahui status terkini duit yang masih lagi boleh dipohon untuk pengeluaran.

 

Ada masa terpaksa beratur panjang tidak kira di kaunter janm Pejabat Jabatan Akauntan Negara di Melaka, Johor, sabah, Sarawak, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Kedah, Pulau Pinang Penang, Kuala Lumpur, Selangor semuanya sama sahaja. Ini disebabkan yang datang ke sana setiap hari cukup ramai.

 

Ia sekaligus menyebabkan masa menunggu adalah cukup lama. Itu sebablah terbangunnya sistem www.egumis.gov.my login secara online ini.

 

Cara Daftar & Login Egumis Anm Online 2022

 

Berita baik, Jabatan Akauntan Negara Malaysia ANM (www.anm.gov.my egumis) baru sahaja mengaktifkan pautan portal rasmi untuk anda membuat semakan wang tak dituntut online seperti yang kami kongsikan di bawah ini :

 

·        Semak nama wang tidak dituntut, log masuk sekarang egumis login, https://egumis.anm.gov.my daftar dan login masuk sekarang

 

Sudah boleh login egumis anm dan untuk membuat semakan wtd melalui nombor pengenalan diri anda.

 

Yang tiada akaun boleh lakukan pendaftaran pengguna sekarang dan log masuk untuk permohonan tuntutan wtd

 

Jangan lupa untuk:

 

·        kemaskini maklumat pengguna seperti anda

·        menukar kata laluan sementara kepada kata laluan yang lebih selamat dari masa ke semasa

 

Ada yang dapat sehingga beribu-ribu ringgit, ada yang pulang dengan tangan kosong. Bergantung. Itu semua tidak disedari sejak sekian lamanya.

 

Egumis Semakan Wang Tak Dituntut Online & Proses Bayaran Balik

 

Untuk pengetahuan anda, dari tempoh anda boleh membuat semakan wang tidak dituntut wtd secara online melalui egumis atau juga di pejabat Jabatan Akauntan Negara Malaysia ANM & proses bayaran balik tak akan ambil masa 1 bulan sahaja.

 

Dan duit tersebut akan terus masuk ke akaun bank yang telah anda daftarkan dengan mereka.

 

Semakan Egumis Secara Manual

 

Selain daripada cara semak wang tidak dituntut jabatan akauntan negara egumis semakan online, anda juga boleh melakukan semakan dan membuat tuntutan secara manual.

 

1.      Anda bawa dokumen pengenalan ke kaunter Jabatan Akauntan Negara yang membuktikan diri anda seperti kad pengenalan anda

2.      Pegawai akan mula melakukan semakan untuk anda samada ada duit yang boleh anda tuntut

3.      Jika ada duit yang boleh dituntut, anda perlu isi dan lengkapkan borang ini

4.      Duit tak dituntut akan anda terima dalam tempoh 30 hari dari tarikh tuntutan

5.      Bayaran akan diberikan terus ke akaun bank berdasarkan penyata akaun bank yang telah anda berikan sebelum ini

 

Sekarang ini yang bagusnya ada pejabat wang tidak dituntut di seluruh Malaysia meliputi untuk carian wang tak dituntut termasuk di janm Melaka, anm Kuala Lumpur, sabah, Sarawak, Pahang, Pulau Pinang, Perlis, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan, Johor, Terengganu dan Selangor.

 

Contoh Duit Dari Semakan Wang Tidak Dituntut

 

Boleh semak gambar di bawah ini, bagaimana wanita muda ini yang bernama Puan Idah Busu yang berjaya menuntut balik duit miliknya melalui semakan wang tak dituntut dari akaun lama yang tak digunakan lagi dengan login portal egumis dari jabatan akauntan negara.

 

Ada yang bernilai RM30, RM20, RM150, RM1,000 selepas membuat permohonan tuntutan wang tidak dituntut di portal egumis anm semakan

 

1. Daftar & Login Egumis Dapat Duit RM13,253

 

Yang tak disangka-sangka jumlah terkumpul yang diperolehi sekitar RM13 ribu.

 

Banyak tu… Ada duit daripada kad kredit, duit insurans, duit simpanan bank banyak lagi yang ramai yang tidak sedar selama ini selepas akses jabatan akauntan negara login masuk.

 

2. Dapat Duit RM482.88

 

Dan….. baru-baru ini, saudara Zarul Hiqmi telah berkongsi dengan kami  berapa yang beliau berjaya dapat. Mula-mula ingatkan tiada langsung.

 

Rupa-rupanya terdapat beberapa akaun yang beliau terlepas pandang ada maklumat wang tak dituntut terkumpul sebanyak RM482.88 yang menunggu masa untuk beliau datang sendiri datang tuntut.

 

Anda dah semak?

 

3. Duit Wang Tak Dituntut RM729.54

 

Alhamdulillah, baru-baru selepas PKP Cik Syazliyana berjaya membawa balik duit wang tak dituntut egunis sebanyak RM729.54. Memang rezeki beliau.

 

Cubaannya untuk melakukan semakan egumis semasa tempoh PKP berlangsung membuah hasil rupanya, ada duit yang tersimpan lama tanpa beliau disedari.

 

Duit yang beliau perolehi itu sangat membantu untuk beliau berbelanja sekarang ini.

 

4. Dapat Duit RM334.57 Dengan Egumis ANM

 

Encik Fadzlan Shahibi tanpa menyedari ada juga duit yang telah tersimpan lama dari tahun 2014 melibatkan duit insurans Etiqa Family, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit AKPK login, CIMB Bank dan juga Bank Rakyat.

 

Sekali beliau membuat semakan wtd online egunis, Jumlah yang kumpul adalah sebanyak RM334.57. TERBAIK!

 

5. Egumis Login Check Dapat Duit RM1,737.28

 

Banyak bukan dapat? Dengan sekali check sahaja dengan portal www.anm.gov.my egumis wang tidak dituntut duit ini cukup untuk dibelanjakan setelah lama tersimpan lama sebelum ini.

 

NOTA: Dan anda hanya boleh buat semakan wtd secara atas talian 2 kali sehari sahaja.

 

Selepas itu kena tunggu esoknya, untuk buat lagi smakan wang tak dituntut dari akaun lama yg tak dgunakan melalui sistem egunis.

 

Kelebihan Egumis Wang Tak Dituntut ANM

 

1) Mengurangkan lambakan yang datang setiap hari yang datang ke kaunter jabatan akauntan negara semata-mata mahu membuat semakan duit yang tidak dituntut samada boleh tuntut atau tidak

 

2) Sesuai dengan ledakan teknologi hari ini, sistem check online www.anm.gov.com.my egumis semamangnya patut dibangunkan bagi memudahkan rakyat malaysia yang semak di mana sahaja menggunakan komputer atau telefon pintar mereka. Cara menyemak lebih mudah selepas ini.

 

3) Apabila memudahkan urusan rakyat Malaysia, ia mungkin dapat mengurangkan lagi lambakan Wang Tak Dituntut (WTD Malaysia) yang masih lagi tersimpan oleh agensi kerajaan iaitu Jabatan Akauntan Negara.

 

Soalan Lazim & FAQ ANM

 

1) Berapa lama proses wang tak dituntut

 

Dalam sebulan lebih sahaja untuk proses gumis wang tidak dituntut anda.

 

Ya benar tidak berapa lama dapat duit gumis wang tidak dituntut, sekejap sahaja. Tunggu sahaja pihak jabatan akauntan negara untuk proses duit tuntutan daripada anda

 

Ramai pengguna yang dah semak dan check egumis dengan anm, anda pula bagaimana? Semoga perkongsian cara tuntut wang tidak dituntut memudahkan urusan anda selepas ini.


*Sila kongsikan pautan ini kepada ahli keluarga dan rakan-rakan, diharap pautan ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dan keluarga.

*Refresh sekiranya banyak iklan keluar
Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

1) eGumis 2022 : Semakan Wang Tak Dituntut Online (eWTD)
2) eGUMIS ANM 2022: Semakan Wang Tidak Dituntut Login Online
3) eGUMIS Semakan Wang Tidak Dituntut Online (WTD) & Kaunter