Cara Tukar & Aktifkan Kad Debit Maybank Secara Online. Tak Perlu Beratur Di Bank


 

Kad debit memang penting, apatah lagi sekarang dah ramai yang guna perkhidmatan cashless. Jadi kena pastikan kad sentiasa boleh berfungsi. Paling penting tarikh valid kena ingat.

 

Kalau dah hampir tamat, segera ganti supaya yang timbulkan masalah nanti. Untuk tukar kad atau aktifkan kad ini pun mudah saja, tak perlu beratur panjang di tempat ramai orang. Bagi pemegang kad Maybank boleh guna perkhidmatan Maybank2U.

 

Kita boleh tukar kad ini secara onlinebdengan syarat kad yang nak ditukar bukan sebab hilang atau lupa pin nombor. Kad baru pun akan dihantar terus ke rumah. Kan mudah.

 

Caranya

 

1. Login ke Maybank2u

 

2. Pergi ke Settings

 

3. Pergi ke Cards

 

4. Pilih Debit Cards dan pergi kepada Replace, Activate & Block

 

5. Tekan titik tiga seperti dalam bulat di gambar

 

6. Pilih Replace Card.

 

7. Isi alamat anda untuk penghantaran kad, poskod alamat berserta negeri anda. Click di T&C untuk setuju dan tekan Replace Card.

 

8. Tekan request SMS TAC dan isi TAC yang diterima di ruangan yang disediakan.

 

Kad baru akan dihantar dalam tempoh 9 hari bekerja dari tarikh permohonan dan urusan ini akan dikenakan caj RM12 yang akan ditolak dari baki akaun kita.

 

Cara aktifkan kad debit baru secara online

 

Apabila dah terima kad baru boleh aktifkan secara online juga. Kena aktifkan dalam tempoh 90 hari. Kalau lebih kena buat kad baru lagi. Cara untuk aktifkan kad debit baru secara online seperti berikut;

 

1. Login Maybank2U

2. Klik Setting

3. Klik Cards

4. Klik Manage Debit Cards

5. Klik Activate

 

Semoga bermanfaat.

 

Sumber:@mermyman