Awas, Sindiket Penipuan Guna Nama Pegawai LHDN


 

SHAH ALAM: Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) mengesan satu sindiket penipuan yang menggunakan nama pegawainya bagi membuat perolehan dan pembelian aset daripada sebuah syarikat perabot.

 

LHDNM dalam satu kenyataan pada Khamis memaklumkan, sindiket itu menyediakan dua kad nama palsu menggunakan nama pegawai LHDNM bagi membolehkan mereka membuat pesanan pembelian peralatan perabot untuk kegunaan di pejabat lembaga tersebut.

 

“Bagi meyakinkan mangsa, sindiket ini menyediakan Dokumen Pesanan Pembelian (Purchase Order) palsu bagi tujuan yang tidak bermoral ini.

 

“Dokumen tersebut mengandungi butiran jenis-jenis peralatan perabot yang ingin dipesan serta turut dilengkapi dengan tandatangan palsu pegawai,” kata kenyataan itu.

 

Dalam kenyataan sama, LHDNM mengingatkan orang ramai agar sentiasa berwaspada dengan kegiatan sindiket penipuan yang menyamar sebagai pegawainya untuk memperdayakan mangsa.

 

Menurut kenyataan itu, LHDNM amat memandang serius perkara itu dan orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati dengan setiap panggilan, e-mel mahupun surat atau dokumen yang meragukan.


- Astroawani

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad