e-Pemula: Adakah Anda Diantara Rakyat Malaysia Yang Layak Menebus RM150 Kredit e-dompet?


 

Mungkin ramai rakyat Malaysia yang tidak perasan tentang berita baik ini. Kerajaan sedang melancarkan program baharu yang dipanggil e-Pemula. Rancangannya adalah untuk mengagihkan sejumlah RM300 juta kepada rakyat Malaysia dalam bentuk kredit e-dompet. Jadi siapa yang layak menerimanya, jom kami kongsikan!

 

e-Pemula adalah istimewa untuk para belia di Malaysia dengan menepati dua syarat ini.

 

·        Mencapai umur 18 ke 20 tahun pada tahun 2022(lahir pada tahun 2001 hingga 2003); atau

·        Merupakan pelajar sepenuh masa di peringkat diploma atau SKM4 dan ke atas di IPT tempatan berdaftar

 

Jika anda golongan ini, bolehlah menebus RM150 kredit e-dompet. Walaubagaimanapun, masih belum disahkan aplikasi yang menyertai program ini. Namun pada 2021, kerajaan pernah melancarkan skim yang sama untuk belia di Malaysia dan beberapa aplikasi dengan menyediakan kemudahan e-dompet turut menyertai program tersebut. Ini termasuk e-dompet seperti ShopeePay.

 

Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz (Menteri Kewangan) berkata lebih 2 juta belia akan mendapat manfaat daripada e-Pemula. Dan akan ada lebih banyak program pembiayaan seperti ini pada 2022. Sebagai sebahagian daripada Bajet 2022, kerajaan akan membantu golongan seperti usahawan belia dengan Pelan Pembiayaan Usahawan Muda berjumlah RM150 juta.

 

Bila Boleh Tuntut

Nampaknya kerajaan cuba menjadikan program seperti ini sebagai perkara tahunan. Apa-apa pun, anda yang layak digalakkan untuk mengemas kini akaun di aplikasi e-tunai masing-masing atau memuat turun aplikasi e-tunai tersebut sekarang.  Jika anda layak, pastikan anda memanfaatkannya sepenuhnya ya!